Jak naučit králíčka skákat králičí hop?

Sport je součástí života člověka už od počátku civilizací. Po staletí člověk zapojuje také zvířata. Sázíme na koně, chodíme na rodeo, žasneme nad rychlostí chrtů na psích dostizích. Věděli jste ale, že svůj sport mají i králíci?

Jmenuje se králičí hop (ve světě známý jako Rabbit Jump nebo Kaninhop) a jako sport existuje od sedmdesátých let 20. století. Vznikl ve Skandinávii a postupně se začal šířit do západní Evropy. V osmdesátých letech dostal i svá mezinárodní pravidla, která se původně hodně podobala pravidlům koňského parkurového skákání. Postupně pak vznikly 4 základní disciplíny, jak je známe dodnes: rovinná dráha, parkur neboli křížená dráha, skok do výšky a skok do dálky.
U nás se Králičí hop poprvé oficiálně objevil až v novém miléniu. O to rychleji si ale získal oblibu mezi českými majiteli a chovateli králíků. Přestože světové rekordy prakticky ve všech disciplínách králičího hopu po léta drží skandinávští borci, nikde není psáno, že jim právě čeští králíci nemohou časem vytřít zrak.
Naučit králíčka skákat není žádná věda. Chce to jen trpělivost, pár správných fint a trochu času. Jak tedy na to?

Naučíte králíčka skákat přes překážky?
Je to snazší, než by se zdálo. Budete ale potřebovat dostatek místa a pár pomůcek, bez kterých se neobejdete: pohodlný postroj, správně zvolené vodítko a překážky.
Pro výuku skákání si najděte místo, kde se s králíčkem můžete volně a dostatečně rozběhnout. Zatáčky natrénujete postupně a nemusíte jimi hned na začátku králíčkovi plést hlavu.
S tréninkem začněte nejdříve, až budou králíčkovi aspoň 3 měsíce. Pokud trénujete mládě, nepřehánějte to se zátěží, na mláďata není dobré spěchat ani vyvíjet jakýkoli nátlak. To ostatně platí i pro starší králíčky – úměrně věku, jejich rozpoložení a fyzické kondici.
Než začnete, nechte králíčka přivyknout k postroji a vodítku. Spraví to společné procházky, kdy králíčka naučíte následovat Vás. Většina králíčků si na postroj bez problémů zvykne, ale samozřejmě existují i výjimky. Pokud k nim patří právě Váš králíček, nestresujte ho, přizpůsobte se mu a smiřte se s tím, že z něj šampiona neuděláte – patrně má nějaký strach nebo důvod k ostražitosti, jehož příčinu nemusíte znát.
K postroji zvolte delší vodítko, ideálně 2-3- metrové. Pokud zvolíte delší, musíte si osvojit správnou techniku manipulace bránící zamotávání vodítka. Dále už budete potřebovat jen vhodné překážky. Zkuste je klást už na společných procházkách. Pro začátek stačí volně položené klacíky, poté větvičky položené přes kamínky... Výšku překážek zvyšujte postupně, až po bezpečném zvládání předchozí mety.
Pro samotný výcvik je pak dobré používat skutečné překážky – odnímatelné a výškově nastavitelné tyčky na podstavcích nebo přímo parkurové překážky pro králičí hop.

Jak postupovat při tréninku
Trénovat začínejte na nižších překážkách – stačí 5 centimetrů vysoké. Ty králíček zvládne bez problémů a začne pak snáz skákat sám od sebe. Jakmile králíček zvládá jednotlivé překážky, je dobré postupně přidávat další za sebou – nejdříve nízké a poté vyšší. Rozestupy mezi překážkami je dobré zmenšovat také postupně tak, jak je králíček zvládá. Stejně tak postupně zvyšujeme počet překážek a jejich výšku. Při volbě výšky překážky nezapomeňte zohlednit věk a velikost králíčka. Za každý skok králíčka pochvalte. Můžete jej i odměnit nějakým zdravým pamlskem, nicméně pro králíčka je největší odměnou to, že může skákat.
Pokud se králíčkovi do skoku nechce, před překážkou se zastaví, zkuste ho pobídnout mlasknutím spojeným nebo přímo jemným plácnutím přes zadeček, případně odměnou. Králíček ale nesmí „skákat pro pamlsky“, a je otázkou, zda pamlsky vnímá jako odměnu – zda jsou pro něho motivací. Zdravý malý pamlsek spíše dodá vašemu miláčkovi energii a vám dobrý pocit.
Trénujte pravidelně, buďte trpěliví a motivujte svého šampióna. Vaše radost se na králíčka přenáší a pocítíte ji při každém tréninku. Pokud ale cítíte nechuť králíčka skákat nebo jeho únavu, odložte trénink na jiný den a udělejte si jen malou procházku. Důležitý je přece společně strávený čas a zážitky, a pohyb i bez světových výkonů prospěje vám oběma. To nejlepší na králičím hopu totiž nejsou medaile, ale zábava, kterou si se svým králíčkem užijete, a radost, kterou si děláte navzájem.

Další články

d_ingoty

EFRR OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost

Díky spolufinancování z operačního programu EU „Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost“ jsme v …

d_ingoty

ASAN značkou roku v soutěži World Branding Awards 2021–22

Česko je tradičním rájem chovatelů a mekou pet byznysu. Pandemická situace, která uvrhla lidi do izo…

d_ingoty

7 zvuků, které byste měli u vašeho morčátka znát

Morčátka znají mnoho způsobů, jak o sobě dát vědět, anebo ukázat, že se jim něco líbí nebo nelíbí. S…

d_ingoty

Ježek jako mazlíček?

Nedovedete si představit ježka v domácnosti? Pak věřte, že existuje nemalá skupina chovatelů, jejich…

d_ingoty

Připadáte si doma s novým zvířátkem jako v chlívku?

Ježíšek splnil to největší přání a Vaše ratolest měla pod stromečkem vysněné morčátko nebo králíčka.…

d_ingoty

Milý Ježíšku, prosím, přines mi zvířátko…

Kdo z rodičů si někdy nevyslechl přání svého potomka mít nějaké zvířátko (a kdo z nás ho jako dítě n…

d_ingoty

Jak se připravit na pořízení kočky?

Kočka je jedním z nejčastěji pořizovaných domácích mazlíčků v České republice - tři lidé z deseti u …

d_ingoty

Jak má vypadat správný domeček pro morčátka?

Domov je pro každého z nás asi nejdůležitější místo na světě. Stejně to cítí i vaše morčátko. Základ…

d_ingoty

Čím krmit králíčka?

Pestrá strava je základem pestrého života. Ten bychom svému králíčkovi chtěli dopřát všichni – jak t…