Ježek jako mazlíček?

Nedovedete si představit ježka v domácnosti? Pak věřte, že existuje nemalá skupina chovatelů, jejichž domácím mazlíčkem je právě ježek. Samozřejmě to nejsou ježci, které známe z naší přírody.

Nejde tedy ani o ježka západního (známého též jako ježek obecný) ani o východního. Tyto dva druhy žijí na našem území a oba dva jsou chráněné, tudíž se doma ani chovat nesmí.
V domácím chovu se velké oblibě těší africký trpasličí ježek, který je křížencem ježka bělobřichého s ježkem alžírským ušatým nebo pustinným. V dospělosti váží 250-500 gramů a dorůstá délky 18-23 cm. V zajetí se dožívá obvykle 4-6 let, výjimečně až 9 let.

Jak nejlépe pečovat o ježka
Chov ježků není nijak extrémně náročný, ale má svá specifika. Každý, kdo jeho chov zvažuje, měl by si nejprve zjistit informace o jeho potřebách a zvycích, ostatně jako u kteréhokoli jiného zvířete.
Ježek potřebuje každodenní kontakt s člověkem. Proto chovatel musí být připraven mu věnovat čas každý den. Ježek přes den spí a začíná být aktivní až v podvečer, tím je ideálním parťákem pro ty, kteří jsou přes den v práci a ježkovi se mohou věnovat po svém návratu. Ježek není vhodným mazlíčkem pro děti nebo pro ty, co hodně cestují a nebývají často doma.

Ideální pelíšek pro ježka
Ježci jsou hmyzožravci. Pokud máte fobii z hmyzu, jako jsou červi a podobně, ježka si raději nepořizujte. Hmyz musíte mít neustále k dispozici jako základní krmivo pro vašeho mazlíčka. Vzhledem k typu ježčí stravy je vhodné používat podestýlku, která absorbuje v maximální míře pachy, aby se zabránilo jejich šíření z exkrementů.
Ježek nemůže být chován volně v bytě, ale potřebuje mít svůj box, kde bude mít pelíšek nebo domeček pro denní spánek. Důležité je také udržovat teplotu v rozmezí 22-26 °C. Předchůdci afrických trpasličích ježků pocházejí z oblastí, kde teplota neklesá pod 20 °C. Proto není uzpůsoben na zimní spánek jako ježci žijící u nás ve volné přírodě. Pokud teplota v místnosti, kde žije, poklesne, může začít hibernovat, což je pro tento druh smrtelné. Ježek je samotář, takže nepotřebuje ve výběhu kamaráda na hraní. Více ježků je nutné chovat odděleně.

Svérázné ježčí hlavičky
Ježčí povaha je dosti nezávislá a svobodomyslná. Pro ježky je typické, že se zpravidla upnou na jednoho člověka a bezmezně mu důvěřují. Tato vazba je však velmi křehká.
Je proto velmi důležité, aby si ježka pořídil jen ten, kdo je schopný jej pochopit, vcítit se do něj, vnímat ho a přemýšlet o něm.

Kde a jak si ježka pořídit
Jedinou správnou možností pořízení ježka je kontaktovat některého z registrovaných chovatelů. Tito chovatelé jsou sdruženi v Klubu chovatelů ježků. Od nich zakoupení ježci mají průkazy původu, které zamezují šíření dědičných genetických poruch, případné příbuzenské plemenitbě apod.

Na webových stránkách klubu naleznete kontakty i veškeré důležité informace k chovu ježků. Cena takového ježka se pohybuje nejčastěji v rozmezí 2.000-3.000 Kč. Nákup mláděte na burze či přes inzerát je riskantní, neboť se vzrůstající popularitou ježků roste i počet jejich množitelů. I když budete na mládě od registrovaného chovatele možná nějakou dobu čekat, máte záruku, že si domů přinesete zvíře zdravé a socializované.

Další články

d_ingoty

EFRR OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost

Díky spolufinancování z operačního programu EU „Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost“ jsme v …

d_ingoty

ASAN značkou roku v soutěži World Branding Awards 2021–22

Česko je tradičním rájem chovatelů a mekou pet byznysu. Pandemická situace, která uvrhla lidi do izo…

d_ingoty

7 zvuků, které byste měli u vašeho morčátka znát

Morčátka znají mnoho způsobů, jak o sobě dát vědět, anebo ukázat, že se jim něco líbí nebo nelíbí. S…

d_ingoty

Jak naučit králíčka skákat králičí hop?

Sport je součástí života člověka už od počátku civilizací. Po staletí člověk zapojuje také zvířata. …

d_ingoty

Připadáte si doma s novým zvířátkem jako v chlívku?

Ježíšek splnil to největší přání a Vaše ratolest měla pod stromečkem vysněné morčátko nebo králíčka.…

d_ingoty

Milý Ježíšku, prosím, přines mi zvířátko…

Kdo z rodičů si někdy nevyslechl přání svého potomka mít nějaké zvířátko (a kdo z nás ho jako dítě n…

d_ingoty

Jak se připravit na pořízení kočky?

Kočka je jedním z nejčastěji pořizovaných domácích mazlíčků v České republice - tři lidé z deseti u …

d_ingoty

Jak má vypadat správný domeček pro morčátka?

Domov je pro každého z nás asi nejdůležitější místo na světě. Stejně to cítí i vaše morčátko. Základ…

d_ingoty

Čím krmit králíčka?

Pestrá strava je základem pestrého života. Ten bychom svému králíčkovi chtěli dopřát všichni – jak t…