7 zvuků, které byste měli u vašeho morčátka znát

Morčátka znají mnoho způsobů, jak o sobě dát vědět, anebo ukázat, že se jim něco líbí nebo nelíbí. Své emoce projevují nejen chováním, ale i zvuky. Je dobré je znát, abyste vždycky věděli, zda je váš mazlíček v pořádku, v pohodě, v dobré náladě, anebo byste se naopak měli mít na pozoru a vyvarovat se v danou chvíli rizikovému chování. Přinášíme přehled sedmi nejčastějších zvukových projevů morčat, které byste měli umět bezpečně rozeznávat.

Hlasité pískání anebo kvíkání morčátka
„Páníček je tady zas! Hurá! Ahooooj!“ Morčátko má jednoduše radost, poskakuje a je rádo, že vás vidí. Často píská, když přijdete domů, zašustíte krmením a podobně. Domáhá se vaší pozornosti, protože zjistilo, že to funguje. U mláďátek pískání znamená, že mládě hledá maminku. Stejně tak pískají morčátka, když je jich více a navzájem se hledají.

Bublání
Morčátko bublá nebo si pobrukuje, když je v pohodě a nic mu nechybí. Slyšíte-li tedy jeho spokojené broukání, můžete být v klidu. Všechno je, jak má být.

Pokvíkávání a kňourání
Kňourá-li morčátko, téměř určitě to znamená, že je s něčím nespokojené. Morčátka totiž nejsou ve své podstatě útočná, takže když se jim něco nelíbí, kňourají a kvíkají. Je to projev nespokojenosti, takže pokud kňourá nebo pokvíkává, když se s ním mazlíte, nemusí to nutně znamenat, že je za hru nebo chování v náručí rádo.

Dlouhé vrčení
Táhlé vrčení morčat má spojení s námluvami. Můžete ho zaslechnout, kdykoli se sameček snaží zalíbit samičce. Když je samička v říji, sameček své úsilí a vrčení ještě zintenzivní. Tou dobou začne podobně vrčet i samička. Dlouhé vrčení je spojeno s typickým kolébavým pohybem, které znamená připravenost k páření. Nesnažte se proto vrčící morčátka uchlácholit, zvýšíte tak jen jejich stres a můžete vyvolat i drobnou agresi z naštvání, že se jim „pletete do života“ :)

Krátké zavrčení
Krátké vrčení je něco zcela jiného. Morčátko krátce vrčí třeba při drbání, anebo když dostane něco dobrého na zub. Krátkým zavrčením Vám poděkuje a dá najevo, že je spokojené. Další možností je, že se morče diví, reaguje na něco, co nečekalo, ale není mu nepříjemné. Každopádně, krátké zavrčení je naprosto v pořádku.

Zpívání
Zpívání morčete můžete zaslechnout jen velmi zřídka. Je to nejtajemnější zvuk těchto malých hlodavců. Pravděpodobně neznamená nic jiného, než že má vaše morčátko hlad.

Cvakání a skřípání zubů
Pokud morčátko cvaká zuby, znamená to, že se mu něco nezdá, pravděpodobně se bojí. Nejraději by uteklo, anebo je rozčilené. Cvakáním a skřípáním zubů se morčata také snaží zastrašit protivníka při souboji, odradit soupeře od potyčky. Proto je tento zvuk často slyšet z klecí s více samci, kteří si navzájem vyhrožují. Pokud je morčátko v kleci samo a uslyšíte podobné zvuky, nejlepším řešením je ho v tu chvíli nechat a nedráždit. Pokud je v kleci více morčat, je dobré je od sebe oddělit, abyste zabránili zbytečné potyčce, při níž si zvířata mohou ublížit. Dávejte si ale dobrý pozor a chraňte se před pokousáním. Na vyjmutí rozčileného bojovníka z klece si vždycky berte ochranné rukavice.

Další články

d_ingoty

EFRR OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost

Díky spolufinancování z operačního programu EU „Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost“ jsme v …

d_ingoty

ASAN značkou roku v soutěži World Branding Awards 2021–22

Česko je tradičním rájem chovatelů a mekou pet byznysu. Pandemická situace, která uvrhla lidi do izo…

d_ingoty

Jak naučit králíčka skákat králičí hop?

Sport je součástí života člověka už od počátku civilizací. Po staletí člověk zapojuje také zvířata. …

d_ingoty

Ježek jako mazlíček?

Nedovedete si představit ježka v domácnosti? Pak věřte, že existuje nemalá skupina chovatelů, jejich…

d_ingoty

Připadáte si doma s novým zvířátkem jako v chlívku?

Ježíšek splnil to největší přání a Vaše ratolest měla pod stromečkem vysněné morčátko nebo králíčka.…

d_ingoty

Milý Ježíšku, prosím, přines mi zvířátko…

Kdo z rodičů si někdy nevyslechl přání svého potomka mít nějaké zvířátko (a kdo z nás ho jako dítě n…

d_ingoty

Jak se připravit na pořízení kočky?

Kočka je jedním z nejčastěji pořizovaných domácích mazlíčků v České republice - tři lidé z deseti u …

d_ingoty

Jak má vypadat správný domeček pro morčátka?

Domov je pro každého z nás asi nejdůležitější místo na světě. Stejně to cítí i vaše morčátko. Základ…

d_ingoty

Čím krmit králíčka?

Pestrá strava je základem pestrého života. Ten bychom svému králíčkovi chtěli dopřát všichni – jak t…